Διαμόρφωση εξωτερικού σκληρού δίσκου κατά Fat32 μέσα από το Linux

Πριν 2 περίπου χρόνια είχα αγοράσει το πρώτο μου USB stick της kingston το οποίο υποστήριζε το (μάλλον άχρηστο στους περισσότερους) πρότυπο U3. Η χρήση που του έκανα ήταν ατελείωτη,τις περισσότερες φορές το έβγαζα (σε υπολογιστές με windows) χωρίς την ασφαλή κατάργηση (δεν με άφηναν το κωλο-windows), μέχρι που ήρθε η στιγμή και είδα την κλασσική BSOD (μπλε οθόνη) - τι είπατε;τα xp δεν βγάζουν μπλε οθόνες;Χα! - . Αυτό συνεχίστηκε σε πολλούς υπολογιστές με windows μέχρι που ήρθε η στιγμή να κάνω την προσπάθεια να δω το stick στο Linux. Εννοείται πως το άνοιξε και είδα τα περιεχόμενα του. Τι να δω! Γύρω στους 20 φακέλους με "ιερογλυφικά" αντί για τους κοινούς λατινικούς χαρακτήρες (ποτέ μην δίνετε ελληνικά filenames!) και φυσικά χωρίς να μπορώ να πειράξω τίποτα. Επιλογή για format (fat32) δεν μου έδινε το ubuntu, αλλά δεν σημαίνει πως δεν γινόταν!
Το stick αναγνωριζόταν ως /dev/sdc1 (αυτό το είδα με την εντολή sudo blkid) και δεν είχα παρά να αποπροσαρτήσω (unmount) το stick και στη συνέχεια να του κάνω fornat σε fat32 με την εντολή mkdosfs και κάποιες παραμέτρους. Οι εντολές σε κονσόλα/τερματικό κατα σειρά ήταν:
sudo umount /dev/sdc1
sudo mkdosfs -c -F 32 -n DATA -v /dev/sdc1

Έτσι κατάφερα να σβήσω όλα τα δεδομένα από το stick,να το "φορμάρω" σε fat32 και πλεον να το λειτουργώ κανονικά σε όλα τα λειτουργικά συστήματα!
Εκεί που ήμουν έτοιμος να το πετάξω η λύση βρέθηκε από Linux....

ΥΓ 1: Σιγά μην τα παράταγα έτσι απλά και πέταγα το usb stick!Και εννοείται πως θα προσπαθούσα μεσω Linux να κανω τη δουλειά μου.
ΥΓ 2: Με την βοήθεια του θέματος εδώ, έγινε η διαδικασία.
Share on Google Plus

About akikidis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

3 σχολια μεχρι στιγμης:

  1. Δεν είναι φανταστικό το Linux; Εκεί που ο άλλος δουλεύει με τα Windblows και τέτοια βασικά εργαλεία θεωρούνται μυστικιστικής φύσεως προγράμματα που όχι μόνο δεν υπάρχουν προεγκατεστημένα αλλά που θα τα πάρεις πακέτο με δεκάδες malware. Τι να λέμε τώρα! Linux και Puppy να είναι καλύτερο από Windows θα είναι.

    ReplyDelete
  2. απο που δινεις αυτες τις εντολες ; a little help
    bucketinfo@yahoo.gr Μιχαλης

    ReplyDelete
  3. Από τερματικό/κονσόλα. Σε ποια διανομή είσαι?

    ReplyDelete

Αφήστε το σχόλιο σας. Θα ήταν καλό να αφήνατε ένα username ή το δικό σας προσωπικό site/blog. Η ανωνυμία είναι αποδεκτή. Ζητώ μόνο να χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο ψευδώνυμο.